Zaujímavosti zo sveta vína 5.) Rizling rýnsky

11.01.2023

No a teraz k môjmu obľúbenému druhu vína😏.

Rizling rýnsky .Rizlingy pijeme najčastejšie. Ja sama som už pila toľko rôznych Rizlingov, že si ani nepamätám všetky. Je to vínimočné víno. A keď sa s ním vinár vyhrá, je to nádhera! My sami si dopestovávame Rizling v dvoch vinohradoch a dokonca aj tie dva vinohrady sú moje obľúbené 😃. Rizling je oproti Veltlinu a Vlašáku taký iný. Jeho réva je pevnejšia, fúzy ktorými sa prichytáva o drôt, sú miestami hrubé ako polovica môjho malíčku a nemá taký bujný rast. Napríklad do Veltlinu, keď prídem dva týždne po zelených prácach, môžem začať odznova, lebo je tam zase džungla ... ale Rizling... ten si rastie tak distingvovanejšie . Ale poviem vám o ňom, okrem tých mojich "blábolov" , aj niečo, čo ste možno nevedeli.
Rizling rýnsky (nemecky Rheinriesling alebo aj Riesling weiss, najčastejšie však jednoducho Riesling) je ďalšou starobylou odrodou (ktorú na toto územie priniesli už Rimania na prelome letopočtov), z ktorej sa vyrábajú veľmi cenené a kvalitné biele vína. Dokonca ho zvyknú nazývať aj "víno kráľov" ☝🏻. A ja môžem iba súhlasiť .

 Ale nebolo tomu tak vždy. Spočiatku sa Rizling netešil prílišnej obľube. Totižto, vysádzal sa spolu s inými odrodami a keďže je to neskoršia odroda, nemohli vyniknúť jeho kvality a odrodový charakter. Objavený bol viac-menej náhodou až koncom 18. storočia - vďaka oneskorenej pošte a trpezlivým mníchom z benediktínskeho kláštora Schloss Johannisberg v Porýní.{Podľa legendy prišiel v roku 1775 do kláštora posol a priniesol oficiálne povolenie na zber hrozna od priora Rádu, ktorý však sídlil až vo vzdialenej Fulde. Posla navyše cestou prepadli, takže kým stihol správu doručiť, veľká časť hrozna vo viniciach kláštora bola už napadnutá ušľachtilou plesňou sivou. Jedna verzia legendy hovorí, že mnísi napadnuté hrozno rozdali roľníkom, ktorí si z neho doma vyrobili chutné sladké víno, a zvyšok je už známa história.}
Našli sa aj prvé písomné zmienky o pestovaní Rizlingu pochádzajúce z 15. storočia, z oblasti horného toku Rýna. Najstaršia z nich je z 13. marca 1435 a našla sa v pivničných záznamoch nemeckého grófa Johana IV. z Katzenelnbogenu v Rüsselsheime. S Rizlingom vlašským nemá spoločné absolútne nič (ale to som spomínala už v jednom z predchádzajúcich článkov o Rizlingu vlašskom). Podľa všetkého teda odroda pochádza z územia dnešného Nemecka z údolia rieky Rýn. Posledné genetické výskumy ukázali, že v rodokmeni sa nachádzajú Gouais blanc a Tramín červený. Rizling veľmi dobre odoláva mrazom. Spomedzi bielych vín, celého sveta, má asi najdlhší zrecí potenciál. Je vhodný na produkciu klasických bielych suchých vín, sladkých vín, zaujímavých botrytických, cibébových ba dokonca aj šumivých vín. Vyznačuje sa vysokým obsahom kyselín, a vďaka tomu pôsobia harmonicky aj tie sladšie vína. Na Slovensku patrí Rizling rýnsky k najobľúbenejším bielym muštovým odrodám a v súčasnosti sa pestuje na ploche vyše 917 ha a v Listine registrovaných odrôd na Slovensku je zapísaný od roku 1941.
Čo sa párovania vína s jedlom týka je akostné víno Rizlingu rýnskeho vhodné k tučnejším mäsitým pokrmom a údenému, či k ľahkej úprave rýb a hydiny. Sladšie vína sú vhodné k dezertom a kabinety zasa k studeným predjedlám a teľacine.

                                                                                                                                                                                              Silvia