Zaujímavosti zo sveta vína 4.) Tramín

11.01.2023

Aj takýto poklad obsahoval náš archív - Tramín červený, neskorý zber 2016.
Darček, ktorý mi Miloš priniesol z oblasti Alto Adige z mestečka Tramín. Hrozno sa tam pestuje aj 800 metrov nad morom v pohorí Roen. Z týchto viníc pochádza aj víno, ktoré sme pili. 

Mestečko Tramín je oblasť , ktorá je vychýrená práve pestovaním a dorábaním vína z odrody Tramín.
Tramín červený je starobylou odrodou viniča a (nenechajte sa pomýliť názvom) vyrába sa z neho biele víno. Je to jedna z najstarších odrôd a je často používaný pri šľachtení nových európskych odrôd. Jeho pôvod je však už v dnešnej dobe veľmi nejasný. Viac-menej ho pohltila história.
Vyznačuje sa menšími strapcami aj bobuľami, tenšou révou a odolnosťou voči mrazu. Charakteristickou črtou, sú vína s vysokým obsahom korenistých tónov. Tramín, alebo tiež Savagnin ako ho nazývajú v severovýchodnom Francúzsku, je odroda s veľmi dlhou históriou a so sklonom k tvorbe mutácií. Počas storočí vegetatívnej reprodukcie sa vyvinulo niekoľko rôznych foriem, rozdielnych čo do farby bobúľ, arómy, tvaru a rozmeru listov, strapcov atď. Niektoré z týchto foriem máme dnes sklon považovať za samostatné odrody ako Gewürztraminer v Alsasku, v talianskom regióne Južné Tirolsko a v Nemecku, Heide alebo Païen vo Švajčiarsku, Traminer alebo Traminer Weisser v Nemecku, Traminer Aromatico v Južnom Tirolsku v Taliansku. Analýza DNA preukázala, že všetky tieto formy majú rovnaký genetický základ s len malými rozdielmi na úrovni klonov. Napriek vyššie uvedenému, alebo práve preto, nám nič nebráni, rozlišovať po vzore odrôd Pinot tradične aspoň odrody Tramín biely a Tramín červený.
Vína sa často ponúkajú ako sprievod predjedál, najmä paštéty z husacej pečene. 

Suché Tramíny sa odporúčajú k cibuľovému koláču alebo k údeným rybám. 

Sladké výbery so zbytkovým cukrom, sa hodia k syrom s modrou plesňou alebo k ovčím, či kozím syrom v závere stolovania. 

Vďaka neobvyklej aróme a plnosti chuti po liči, patrí Tramín k tým málo vínam, ktoré sa hodia ku korenistému jedlu. Preto možno vína Tramínu podávať aj k niektorým exotickým, korenistým jedlám ázijskej kuchyne, prípadne k sladkým úpravám mäsa.

 Veľmi sladké Tramíny sa často podávajú na záver stolovania k zákuskom, ako je tvarohový alebo slivkový koláč.

S pozdravom...

                                                                                                               Silvia